بررسی کامل و جامع سیستم ترمزی قطار
- آرمین بهشتی
- ناوگان
مقدمه و معرفی
یک قطار در حال حرکت انرژی جنبشی دارد که برای توقف آن باید از قطار حذف شود. سادهترین راه برای انجام این کار تبدیل انرژی به گرما است. این تبدیل معمولاً با استفاده از یک ماده تماس دهنده روی چرخهای چرخان یا دیسکهای متصل به محور انجام میشود. این ماده اصطکاک ایجاد میکند و انرژی جنبشی را به گرما تبدیل میکند. چرخها کند میشوند و در نهایت قطار متوقف میشود. ماده مورد استفاده برای ترمز معمولاً به شکل بلوک یا لنت است.
اکثر قریب به اتفاق قطارهای جهان به سیستمهای ترمز مجهز هستند که از هوای فشرده به عنوان نیرویی برای فشار دادن بلوکها روی چرخها یا لنتها روی دیسکها استفاده میکنند. این سیستمها به عنوان “ترمزهای هوایی” یا “ترمزهای پنوماتیکی” شناخته میشوند. هوای فشرده از طریق یک “لوله ترمز” یا در آمریکای شمالی، یک “خط قطار” به طول قطار منتقل میشود. تغییر فشار هوا در لوله باعث تغییر در وضعیت ترمز در هر واگن میشود. این سیستم میتواند ترمز را فعال کند، آن را آزاد کند یا پس از اعمال جزئی ترمز، آن را در حالت “روشن” نگه دارد. این سیستم به طور گسترده در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد.
ترمز هوایی
این نوع ترمز، رایجترین نوع ترمز در قطارها است. در این سیستم، از هوای فشرده برای فشار دادن بلوک یا پد ترمز به چرخ و کنترل عملکرد ترمز در طول قطار استفاده میشود. هوای فشرده توسط یک کمپرسور الکتریکی یا دیزلی در لوکوموتیو یا قطار تامین میشود.
کنترل ترمز از طریق “شیر ترمز راننده” انجام میشود. این شیر برای هدایت هوا به خط ترمز یا تخلیه هوا از آن استفاده میشود. کاهش فشار هوا در خط ترمز باعث اعمال ترمز در هر واگن میشود. هنگامی که فشار هوا دوباره به حالت عادی برمیگردد، ترمزها رها میشوند.
توزیعکننده (که گاهی اوقات به آن “شیر سه راهی” نیز گفته میشود) روی هر واگن، فشار هوا داخل لوله ترمز را زیر نظر دارد. وقتی فشار داخل لوله ترمز کم میشود، توزیعکننده اجازه میدهد تا هوا از مخزن کمکی روی واگن به سیلندرهای ترمز جریان پیدا کند تا ترمز فعال شود.
با افزایش فشار داخل لوله ترمز، توزیعکننده هوا را از سیلندرهای ترمز تخلیه میکند و مخزن کمکی را برای کاربرد بعدی دوباره شارژ میکند. تخلیه هوا از سیلندرهای ترمز باعث آزاد شدن بلوک ترمز از روی چرخ توسط فنر میشود.
خشککن هوا (Air Dryer)
دستگاهی که در قطارها (معمولا در کنار کمپرسور) نصب شده است تا به طور خودکار رطوبت موجود در هوای فشرده شده توسط کمپرسور را از بین ببرد. اگر رطوبت وارد لولهها شود، در دریچهها و سیستمها جمع میشود و راندمان را کاهش میدهد و باعث زنگزدگی میشود.
در گذشته، برخی از سیستمهای قدیمیتر آنقدر رطوبت جمع میکردند که میتوانستند تا 20 گالن آب را از یک قطار تخلیه کنند. برای تخلیه این آب، یک بشکه روغن قدیمی را زیر قطار قرار میدادند و مخازن اصلی مستقیماً به داخل آن تخلیه میشدند.
همچنین در گذشته، مخزن هوای اصلی زیر یک واگن میتوانست آنقدر بخار آب (آب) جمع کند که یک یخبندان شدید میتوانست باعث یخ زدگی و انبساط آن به اندازه کافی شود تا مخزن ترک بخورد.
کنترل ترمز آنالوگ E-P
نوعی ترمز الکترو-نیوماتیکی که معمولا به قطارهای چند واحدی محدود میشود، از یک سیم قطار واحد برای کنترل ترمز در هر واگن استفاده میکند. دستورات ترمز شامل پالسهای الکتریکی هستند که به سیم اعمال میشوند، یک سیگنال پیوسته برای آزاد کردن ترمز و از دست دادن سیگنال برای کاربرد ترمز اضطراری.
شیر کنترل ترمز در هر واگن طول پالسها را تشخیص میدهد و مطابق با آن، هوای ورودی را به سیلندرهای ترمز ارائه میدهد. تامین هوا از لوله مخزن اصلی است.
سیستم ترمز آنالوگ E-P نیازی به لوله ترمز ندارد و دستورات ترمز را میتوان توسط کنترل کننده ترمز راننده یا سیستم رانندگی اتوماتیک قطار (ATO) ایجاد کرد. این سیستم همچنین به عنوان کنترل PWM (مدولاسیون عرض پالس) یا به طور خلاصه P-wire شناخته میشود.
شیر زاویه (Angle Cock)
یک شیر جداکننده نیوماتیکی که در واگنهای راه آهن برای قطع و یا تخلیه لولههای هوا (شیلنگها) بین واگنها استفاده میشود. آنها معمولا در انتهای واگن قرار میگیرند تا امکان جدا کردن شیلنگهای متصل کننده و در صورت وجود سوراخهای خروج هوا، تخلیه هوا از آنها قبل از جدا شدن وجود داشته باشد. سوراخهای خروج هوا در شیرهای زاویه لوله ترمز وجود ندارد.
ترمز اتوماتیک (Automatic Brake)
این اصطلاح مترادف با ترمز پیوسته (Continuous Brake) است.
مخزن کمکی (Auxiliary Reservoir)
یک مخزن هوا که در هر واگن قطاری که به ترمزهای بادی مجهز است، تعبیه شده است تا هوا برای اعمال ترمز را تامین کند. در سالهای اخیر به عنوان مخزن ترمز (Brake Reservoir) شناخته میشود.
بار (Bar)
واحد اندازه گیری فشار متریک برابر با 14.5 پوند بر اینچ مربع.
سوراخ خروج هوا (Bleed Hole)
یک سوراخ کوچک که در شیرهای زاویه شیلنگهای مخزن اصلی تعبیه شده است و هنگام بسته شدن شیر زاویه باز میشود. این باعث میشود هوا از شیلنگ قبل از جدا شدن تخلیه شود. سوراخهای خروج هوا در شیرهای زاویه لوله ترمز وجود ندارد
تیر ترمز
یک عضو عرضی در سیستم ترمز که نیروی وارد شده از سیلندر ترمز را به بلوک های ترمز در دو طرف چرخ ها توزیع می کند.
ترکیب ترمز
سیستمی که در قطارهای برقی مدرن با ترمز دینامیکی و برخی از لوکوموتیوها استفاده می شود. این سیستم هماهنگی بین ترمز هوا و ترمز دینامیکی را تضمین می کند. یک سیگنال الکترونیکی از ترمز الکتریکی (دینامیکی) سطح تلاش ترمز را به واحد کنترل ترمز ارسال می کند. سپس واحد کنترل این سیگنال را با تلاش ترمز مورد نظر راننده یا سیستم کنترل اتوماتیک مقایسه می کند. در صورت نیاز، این سیستم ترمز اضافی را از سیستم ترمز هوا نیز درخواست می کند.
نحوه عملکرد سیستم ترکیب ترمز: یک سیستم ترکیب ترمز معمولی در قطار شامل یک واحد کنترل ترمز است که کنترل های الکترونیکی و شیرهای الکترو پنوماتیک را در خود جای داده است. این واحد اطلاعات مختلف را از بخشهای مختلف دریافت و پردازش می کند و سپس خروجی های الکترونیکی یا پنوماتیکی را در صورت نیاز ایجاد می کند.
تقاضای ترمز: هنگامی که راننده (یا سیستم کنترل رانندگی اتوماتیک در قطارهای مجهز به ATO) تقاضای ترمز می کند، این درخواست از طریق یک سیم به واحد کنترل ترمز هر واگن انتقال می یابد. سیگنال تقاضای ترمز می تواند دیجیتال یا آنالوگ و در قالب گام به گام یا متغیر باشد. این درخواست سپس با یک سیگنال “جبران بار” که توسط سیستم تعلیق واگن ارائه می شود، هماهنگ می شود. یعنی هرچه وزن واگن بیشتر باشد، ترمز نیز با شدت بیشتری اعمال خواهد شد.
عملکرد سیستم: تقاضای تلاش ترمز به فشار هوا تبدیل می شود و سپس با ارسال هوا به داخل سیلندرهای ترمز تا زمانی که فشار هوا به سطح مطلوب برسد، ترمز اعمال می شود. در همین زمان، یک تقاضای متناظر نیز به کنترل کننده ترمز دینامیکی ارسال می شود و سیستم کنترل کشش ترمز دینامیکی را شروع می کند. این سیستم سپس یک سیگنال “تلاش ترمز دینامیکی حاصل شده” را به واحد کنترل ترمز ارسال می کند. واحد کنترل تفاوت بین سیگنال “تلاش ترمز دینامیکی حاصل شده” و ” تقاضای تلاش ترمز ” را محاسبه کرده و فشار سیلندر ترمز را به طور متناسب کاهش می دهد.
ترمز دینامیکی: در حالت ایده آل، ترمز دینامیکی تا حد امکان استفاده می شود تا سایش لنت های ترمز (یا بلوک های ترمز) کاهش یابد. در برخی موارد ترمز دینامیکی به تنهایی برای توقف قطار کافی است. با این حال، معمولاً مقداری هوا در سیلندرهای ترمز نگهداری می شود تا در صورت خاموش شدن ناگهانی ترمز دینامیکی، فشار هوا به سرعت به سطح مطلوب برگردد.
هموار سازی: یکی دیگر از ویژگی های سیستم های کنترل ترمز مدرن “ورود” است. “ورود” مقدار کمی هوا است که بلافاصله پس از درخواست ترمز به داخل سیلندرهای ترمز تزریق می شود. این عمل باعث کاهش زمان ساخت فشار هوا و به طور کلی عملکرد ترمز را به طور هموار تر انجام می دهد. سیستم های ترمز نیز “ضربه محدود” هستند. یعنی فشار هوا به طور هموار در سیلندرها افزایش می یابد تا مسافران احساس تکان ناگهانی هنگام اعمال ترمز را نداشته باشند. این موضوع به ویژه در مورد ترمزهای دینامیکی مهم است که اگر “ضربه محدود” نباشند، تمایل دارند در صورت حرکت قطار با سرعت بالا به طور ناگهانی اعمال شوند.
محو شدن: پس از اعمال ترمز، بخش دینامیکی ترمز تمایل به محو شدن دارد، زیرا سرعت و در نتیجه جریان الکتریکی تولید شده توسط موتورها کاهش می یابد. برخی از سیستم ها دارای یک کنترل پیش محو شدن هستند. یعنی یک سیگنال که توسط کنترل کننده کشش ارسال می شود تا نشان دهد که ترمز در حال شروع به محو شدن است. این عمل باعث می شود که تغییر به ترمز هوا نرم تر باشد.
واگن های تریلر: بیشتر انواع قطارهای برقی شامل مخلوطی از واگن های موتوری و واگن های تریلر هستند. از آنجایی که واگن های تریلر موتور ندارند، ترمز دینامیکی خاص خود را ندارند. با این حال، آنها می توانند از ترمز دینامیکی واگن های موتوری در تلاش ترمز خود استفاده کنند، در صورتی که این امکان وجود داشته باشد. در مورد یک جفت دو واگنی، برای تقاضای دینامیکی، واحد کنترل ترمز واگن موتوری، تقاضای واگن تریلر را به تقاضای واگن موتوری اضافه می کند. ترمز دینامیکی حاصل شده ممکن است برای برآورده کردن کل تقاضای واگن موتوری و داشتن مقداری اضافه برای تریلر کافی باشد. در این مورد، واحد کنترل ترمز واگن موتوری یک پیام به واگن تریلر ارسال می کند تا بگوید چه مقدار از تقاضای واگن تریلر توسط ترمز دینامیکی برآورده شده است. فشار ترمز هوا تریلر را می توان به طور متناسب کاهش داد.
محدودیت ترمز دینامیکی: به دلیل محدودیتهای چسبندگی، محدودیتی در میزان ترمز دینامیکی وجود دارد. این محدودیت در محاسبات کنترل ترمز در نظر گرفته میشود. اگر ترمز دینامیکی به هر دلیلی کاهش یابد، ابتدا ترمزهای هوایی واگنهای تریلر و سپس ترمزهای واگن موتور به کار میافتند.
بلوک ترمز
بلوک ترمز مادهای است که به لاستیک چرخهای وسایل نقلیه مجهز به سیستم ترمز سایش (ترمز لنت) اعمال میشود تا ترمز انجام شود. این بلوک به اهرم یا اهرمهایی متصل است که بین سیلندر ترمز و چرخ قرار دارند. چدن به طور گسترده استفاده شده است و همچنان نیز استفاده میشود. چوب نیز در برخی سیستمها (مانند مترو پاریس) به کار میرفته است. راه آهن مدرن از طیف وسیعی از مواد مرکب استفاده میکنند که جزئیات دقیق آنها به طور محرمانه توسط تامین کنندگان محافظت میشود.
سیلندر ترمز
سیلندر ترمز محرک ترمز وسیله نقلیه است که در سیستمهای ترمز هوا و خلاء استفاده میشود. این سیلندر شامل یک پیستون است که اهرم بلوک ترمز را عمل میکند.
شاسی ترمز
یک قفسه مونتاژ برای تجهیزات کنترل ترمز قطار است که زیر یا داخل وسیله نقلیه نصب میشود. گاهی اوقات به آن “واحد ترمز” نیز گفته میشود.
پد ترمز
پد ترمز ماده ترکیبی است که به عنوان محیط اصطکاک در وسایل نقلیه مجهز به ترمز دیسکی (ترمز دیسکی) استفاده میشود. پد ترمز برای وسایل نقلیه ریلی شبیه به آنهایی است که در وسایل نقلیه جادهای استفاده میشود، اما بزرگتر است. آنها از طریق اهرمهایی که توسط سیلندر ترمز عمل میکنند به دیسک ترمز اعمال میشوند. چنین سیستمهایی معمولاً به یک سیلندر ترمز برای هر دیسک ترمز نیاز دارند.
لوله ترمز
لوله ترمز برای کنترل ترمز قطار در وسایل نقلیه مجهز به سیستم ترمز هوایی یا خلاء اتوماتیک استفاده میشود. در ایالات متحده، اغلب به آن “خط قطار” گفته میشود. در قطارهایی که از ترمز هوا استفاده میکنند، هنگامی که لوله ترمز تحت فشار است، باعث رها شدن ترمز قطار و پر شدن خودکار مخازن (که به عنوان مخازن کمکی نامیده میشوند) برای استفاده از ترمز میشود. هنگامی که فشار در لوله ترمز کاهش مییابد، ترمزهای قطار به کار میافتند.
شیر آزاد کننده ترمز
شیر آزاد کننده ترمز شیر ای است که در هر وسیله نقلیه در یک قطار تعبیه شده است تا اجازه دهد ترمز به صورت دستی در آن وسیله نقلیه آزاد شود. گاهی اوقات توسط یک اهرم که در یک مکان مناسب برای دسترسی خدمه نصب شده است، عمل میکند یا (در یک EMU مجهز) میتواند توسط راننده در کابین به طور از راه دور عمل کند. برخی از نسخهها دارای سوراخ تخلیه ای در شیر ایزوله ترمز هستند که در صورت نیاز به ایزوله کردن ترمز یک واگن از بقیه قطار، عملکرد مشابهی را انجام میدهد.
مخزن ترمز
مخزن ترمز تانک هوای فشرده ای است که برای تامین فشار هوای سیستمهای ترمز هوا برای کاربردهای ترمز تعبیه شده است. سیستم های مدرن معمولاً حداقل به یک مخزن ترمز در زیر هر وسیله نقلیه نیاز دارند. در ابتدا به عنوان مخزن کمکی نامیده میشد و هنوز هم اغلب به این نام شناخته میشود.
مقاومت ترمز
مقاومت ترمز یک شبکه اتلاف گرما است که روی یک وسیله نقلیه مجهز به ترمز دینامیکی نصب میشود. در ترمز دینامیکی، موتورهای کشش در هنگام ترمز به عنوان ژنراتور استفاده میشوند. شبکه ها بسیار شبیه به توستر برقی عمل میکنند و با اعمال جریان به آنها گرم میشوند. آنها انرژی الکتریکی تولید شده توسط موتورهای کشش را که در هنگام ترمز به عنوان ژنراتور عمل میکنند جذب میکنند و به آنها اجازه میدهند به صورت گرما به جو منتقل شوند. آنها میتوانند روی سقف یا زیر لوکوموتیو یا واگن نصب شوند. نسخههای زیر کف گاهی اوقات با فن (که به آن دمنده گفته میشود) مجهز میشوند تا به خلاص شدن از گرما کمک کنند.
تجهیزات ترمز
تجهیزات ترمز ابزار توزیع نیروهای ترمز از یک سیلندر ترمز به چرخهای مختلف وسیله نقلیه است. این شامل میلهها و اهرمهایی است که از زیرشاسی و بوژی آویزان هستند و با پینها و بوشها به هم متصل میشوند. تجهیزات ترمز نیاز به تنظیم دقیق و تنظیم منظم دارند تا اطمینان حاصل شود که نیرو به طور مساوی به همه چرخها توزیع میشود. تنظیم ضعیف تجهیزات ترمز باعث ایجاد صاف شدن چرخها یا نیروی ترمز ناکافی خواهد شد.
تجهیزات ترمز اکنون فقط در وسایل نقلیه قدیمی تر یافت میشود که ممکن است فقط یک یا دو سیلندر ترمز داشته باشند. سیستم های مدرن تر معمولاً از یک سیلندر ترمز برای هر یک از دو بلوک یا هر دیسک استفاده میکنند.
سیستمهای ترمز
رقابت برای یافتن یک روش امن و قابل اعتماد برای ترمز قطار در سال ۱۸۷۵ در نیوآرک، لینکلنشر، انگلستان برگزار شد. در این رقابت، دو برنده مشخص شدند:
ترمز هوایی، اختراع شده توسط جرج وستینگهاوس از ایالات متحده، و ترمز خلا، که در آن زمان دو نمونه از آن وجود داشت. هر دو سیستم به یک لوله در طول قطار نیاز داشتند که برای کنترل عملکرد ترمز در هر واگن استفاده می شد. هر دو سیستم از یک شیر کنترل روی لوکوموتیو عمل می کردند.
اصل کار هر دو سیستم مشابه بود. هنگامی که لوله با هوای فشرده پر می شد یا خلا در آن ایجاد میشد، ترمز آزاد می شد. هنگامی که فشار یا خلا از بین می رفت، ترمز اعمال می شد. هر دو سیستم از یک سیلندر در هر واگن استفاده می کردند که حاوی یک پیستون متصل به لنت ها یا بلوک های ترمز از طریق یک سیستم میله ای و اهرم بود.
ترمز هوایی در زمینه قدرت توقف برنده واضح بود و به طور گسترده در سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفت، اما ترمز خلا سادهتر و ارزانتر بود و در نهایت توسط اکثر شرکتهای راه آهن بزرگ در انگلستان به کار گرفته شد.
ترمز هوایی اغلب به عنوان “ترمز وستینگهاوس” به نام مخترع آن شناخته می شد، حتی اگر بسیاری از تغییرات آن توسط سایر تامین کنندگان ساخته شده و هنوز هم ساخته میشوند.
انواع ترمز
- ترمز هوایی: از هوای فشرده برای اعمال ترمز در هر واگن و به عنوان کنترل ترمز قطار راننده استفاده میکند.
- ترمز خلا: از فشار جو در مقابل خلا ایجاد شده به طور خاص برای کنترل و فعال سازی ترمز استفاده می کند.
- ترمز دینامیکی: از موتورهای الکتریکی سیستم نیروی محرکه برای تولید جریان در حین ترمز استفاده میکند که در یک مقاومت (ترمز مقاومت) یا به عقب به منبع تغذیه راه آهن (ترمز بازگشتی) جذب میشود.
- ترمز پارک: برای نگه داشتن وسیله نقلیه بدون سرنشین هنگام خاموش شدن سیستم ترمز استفاده می شود. اغلب به عنوان “ترمز دستی” شناخته می شود که باید به طور دستی در هر وسیله نقلیه اعمال شود، برخلاف اعمال خودکار که در مدرنترین وسایل نقلیه ارائه می شود. همه وسایل نقلیه به ترمز پارک مجهز نیستند.
- ترمز ریل: در برخی از وسایل نقلیه ریلی سبک و تراموا استفاده می شود که در آن آهنرباهای بزرگ در زیر وسیله نقلیه بالای ریل ها آویزان می شوند و جریان از طریق آنها عبور می کند تا نیروی مغناطیسی قوی ایجاد شود. جاذبه بین آهنرباها و ریل ها باعث توقف وسیله نقلیه می شود. عمدتاً برای ترمز اضطراری استفاده می شود.
واگن ترمز
یک وسیله نقلیه که برای اجازه دادن به یک شخص غیر از راننده برای عمل ترمز دستی یا ترمز قطار طراحی شده است. از آنجایی که قبل از ظهور ترمز پیوسته در انگلستان، یک نگهبان (هادی) برای کار با ترمز در وسیله نقلیه خود برای کمک به راننده در توقف قطار وجود داشت، از “واگن بار” استفاده می شد و به عنوان واگن ترمز شناخته می شد. در قطارهای باری، همین اصطلاح برای وسیله نقلیه ای که توسط نگهبان استفاده می شد، به کار می رفت. در آمریکا به آن “کیبوز” می گویند.
واگن های ترمز قطارهای مسافربری اغلب با یک واگن مسافربری ترکیب می شدند تا یک “واگن ترمز” تشکیل دهند، مانند “واگن ترمز کلاس سوم” که نشان دهنده وسیله نقلیه ای با بخش مسافر کلاس سوم و موقعیت نگهبان است.
ترمزهای چفت شونده
سیستم ترمز میله ای که در آن یک بلوک ترمز به هر طرف از لاستیک چرخ اعمال می شود. در واقع، چرخ توسط دو بلوک ترمز “چفت” می شود. گاهی اوقات به عنوان ترمز “دو بلوکه” نامیده می شود. معمولاً این طرحها به گونهای تنظیم میشوند که دو بلوک توسط میله به هم متصل هستند و با هم عمل میکنند، اما برخی از آنها دارای سیلندر ترمز جداگانه برای هر بلوک هستند. در چنین مواردی، یک بوژی چهار چرخه دارای هشت سیلندر ترمز و یک بوژی شش چرخه دارای دوازده سیلندر ترمز خواهد بود.
کمپرسور
یک پمپ محرک موتور که روی یک لوکوموتیو یا قطار نصب شده است تا هوای فشرده برای کار ترمزها و سایر سیستم های پنوماتیک قطار تامین کند. درها، سوت ها، سیستم های کنترل کشش، کوپلینگ های اتوماتیک و برف پاک کن ها همه دستگاه هایی هستند که میتوانند با هوای فشرده کار کنند.
فشار هوا و سیستم ترمز در قطار
فشار هوا معمولا در محدوده 90 تا 110 و 130 تا 140 psi یا تقریباً 7 تا 10 بار (متریک) تامین می شود. عملکرد کمپرسور معمولا به صورت خودکار است و توسط یک سوئیچ فشار یا “تنظیم کننده کمپرسور” کنترل می شود. این سوئیچ زمانی که فشار هوا به کمترین حد مجاز خود، مثلا 90 psi، می رسد، کمپرسور را روشن می کند و زمانی که به بالاترین حد مجاز خود، مثلا 110 psi، می رسد، آن را خاموش می کند. در خودرو، حداقل یک مخزن به نام “مخزن اصلی” برای ذخیره هوای فشرده شده وجود دارد.
میعان در هوای فشرده شده، به دلیل گرم شدن و سپس سرد شدن هوا، اتفاق می افتد. آب جمع شده در لوله ها و مخازن می تواند با روغن روان کننده کمپرسور مخلوط شود و لجن تشکیل دهد. این لجن به داخل شیرها رفته و عملکرد آنها را مختل می کند. در هوای سرد، می تواند یخ بزند و لوله ها یا مخازن را بشکند.
طراحی کمپرسورهای دو مرحله ای به این صورت است که هوا پس از هر مرحله از طریق لوله های خنک کننده عبور می کند تا میعان کاهش یابد. همچنین، مجموعه دوم لوله ها طوری طراحی شده اند که اجازه تخلیه آب به مخزن اصلی را بدهند. در پایین مخزن اصلی، یک تله آب و شیر وجود دارد که به طور خودکار آب اضافی را تخلیه می کند. در بسیاری از طرح های مدرن، یک خشک کن هوا بین کمپرسور و مخزن اصلی تعبیه شده است. میعان توسط ماده خشک کن حذف می شود و در انتهای چرخه فشرده سازی به عنوان خاموش شدن کمپرسور توسط تنظیم کننده کمپرسور، تخلیه می شود.
کمپرسورها معمولا در لوکوموتیو یا سایر خودروهایی که منبع تغذیه موجود است، قرار دارند. در یک لوکوموتیو دیزلی، کمپرسور ممکن است مستقیماً از موتور یا از ژنراتور منبع تغذیه الکتریکی هدایت شود. اغلب، یک کمپرسور کمکی کوچک باتری دار نیز تعبیه می شود تا برای اهداف راه اندازی، مانند بالا بردن پانوگراف در یک لوکوموتیو خاموش، منبع هوا در دسترس باشد.
یک قطار چند واحدی ممکن است دو یا چند کمپرسور داشته باشد که در زیر واگن های مناسب قرار دارند و از طریق لوله مخزن اصلی، هوا را به قطار تامین می کنند. عملکرد کمپرسورها معمولاً از طریق سیم کنترلی متصل به تنظیم کننده های کمپرسور با هم هماهنگ می شود تا همه آنها به طور همزمان کار کنند.
ترمز پیوسته
ترمز پیوسته، نوعی ترمز قطار است که کنترل ترمز را در هر وسیله نقلیه قطار فراهم می کند و در صورت از دست دادن کنترل، به طور خودکار ترمز اضطراری اعمال می کند. به عبارت دیگر، ایمن در برابر خطا است. در اکثر کشورها، این یک الزام قانونی برای قطارهای مسافری است.
قطار به طور خودکار متوقف می شود اگر قطار از هم جدا شود، لوله ترمز پاره شود، یک شیر ترمز توسط مسافران یا پرسنل باز شود و اگر منبع هوای فشرده شده از بین برود.
توجه داشته باشید که برخی از قطارهای غیر مسافری، همه واگن ها به ترمز مجهز نیستند. چنین واگن هایی را گاهی اوقات “متحرک” می نامند.
کنترل ترمز دیجیتال E-P
کنترل ترمز دیجیتال E-P یک پیشرفت در کنترل ترمز الکترو پنوماتیک (e-p) است. معمولاً فقط در قطارهای چند واحدی استفاده می شود. این سیستم ویژگی های ایمنی ترمز هوا را در بر می گیرد، اما نیاز به لوله ترمز را از بین می برد. لوله ترمز با “سیم دور قطار” جایگزین می شود که دائما تحت فشار است. تا زمانی که تحت فشار باقی بماند، ترمز آزاد می ماند. اگر به هر دلیلی جریان برق را از دست بدهد، ترمز اضطراری اعمال می شود.
هر واگن به یک شیر رله مجهز است که می تواند ترمز را در حداکثر هفت مرحله عمل کند. سه سیم کنترل در ترکیب های مختلف برای فعال کردن هفت مرحله ترمز استفاده می شوند. برای اعمال ترمز، انرژی آنها قطع می شود و برای آزاد شدن، انرژی آنها وصل می شود. کنترل از دسته ترمز راننده در کابین انجام می شود یا می تواند توسط یک سیستم خودکار مانند ATO انجام شود.
یک نسخه شناخته شده از کنترل ترمز دیجیتال، سیستم Westcode از Westinghouse است.
ترمز دیسکی
ترمز دیسکی که در قطارها استفاده میشود شبیه به ترمز دیسکی در خودروهاست، اما ممکن است به صورت دو دیسک که در دو طرف چرخ قرار میگیرند یا یک دیسک دو طرفه با تهویه خودکار که بر روی محور نصب میشود، باشد. قطارهای بسیار پرسرعت مانند TGV فرانسه تا چهار مجموعه از دیسکهای دو طرفه در هر محور دارند. طراحی و تعداد دیسکها برای ایمنی قطار بسیار مهم است، زیرا آنها باید قادر به دفع حداکثر گرمای تولید شده در طول ترمز اضطراری از بالاترین سرعت قابل دستیابی توسط قطار باشند. ترمزهای دیسکی در قطارها همیشه با هوای فشرده عمل میکنند.
توزیع کننده (Distributor)
شیر کنترل ترمز بادی (که از شیر سه قلو در سیستمهای قدیمی گرفته شده است و با این نام شناخته میشود) که بر روی هر واگن نصب شده است و عبور هوا را بین مخزن کمکی و سیلندر ترمز، و بین سیلندر ترمز و جو کنترل میکند. عملکرد شیر توسط تغییرات فشار در لوله ترمز کنترل میشود.
شیر ترمز راننده (Driver’s Brake Valve)
وسیلهای که راننده با آن ترمزهای قطار را کنترل میکند. در سیستمهای ترمز بادی سنتی، شیر ترمز راننده پنج موقعیت دارد:
- رهاسازی و شارژ (Release and Charging): در این حالت، لوله ترمز با هوای فشرده از مخزن اصلی تغذیه میشود و فشار برای رها کردن ترمزها و شارژ مخازن کمکی افزایش مییابد.
- در حال حرکت (Running): در این حالت، ترمز رها میشود، اما یک شیر تغذیه (Feed Valve) که به شیر ترمز راننده متصل است، بین منبع مخزن اصلی و لوله ترمز قرار میگیرد. این شیر فشار رهاسازی لوله ترمز را در برابر هرگونه نشت جزئی در لوله حفظ میکند.
- عمل (Application): در این حالت، هوا از لوله ترمز تخلیه میشود تا ترمزها عمل کنند.
- لاپ (Lap): این حالت زمانی انتخاب میشود که هوای لوله ترمز به سطحی که راننده برای اعمال ترمز دلخواه نیاز دارد، کاهش یافته است. در این موقعیت ارتباط بین لوله ترمز و شیر ترمز قطع میشود.
- اضطراری (Emergency): در این حالت، هوای لوله ترمز از طریق یک دهانه بزرگ در شیر تخلیه میشود تا هوا سریعتر از یک عمل عادی تخلیه شود.
ترمز الکترو پنوماتیک (Electro-pneumatic Brake) نیز اگر سیستم ترمز بادی در آن وجود داشته باشد، یک شیر ترمز راننده خواهد داشت. اتصالات الکتریکی به محور عملیاتی اضافه میشوند تا حرکت دسته بتواند هر دو ترمز را فعال کند. سیستمهای e-p بعدی که لوله ترمز ندارند از چیزی به نام “کنترل کننده ترمز” استفاده میکنند که به سادگی یک کنترل کننده الکتریکی برای تغییر اتصالات سوئیچ به سیمهای کنترل قطار مطابق با نیاز است.
شیر تخلیه (Dump Valve)
یک شیر کنترل شده با برق که برای کاهش فشار سیلندر ترمز بادی در صورت سر خوردن چرخها یا لغزش، به عنوان بخشی از سیستم کنترل لغزش چرخها، استفاده میشود. همچنین از نوع مشابهی از شیر برای کاهش فشار هوا در سیستمهای تعلیق بادی هنگامی که بار روی وسایل نقلیه کاهش مییابد، استفاده میشود.
سنجش دو طرفه (Duplex Gauge)
یک سنج هوا که در کابین راننده قرار دارد و دو نشانه را نشان میدهد:
- فشار مخزن اصلی
- فشار لوله ترمز
برخی از راه آهنها همچنین از یک سنج فشار سیلندر ترمز یا چند سنج در کابین استفاده میکنند.
ترمز دینامیکی (Dynamic Braking)
یک سیستم ترمز قطار که در آن موتورهای کشش برای ایجاد نیروی ترمز استفاده میشوند. این کار با اتصال مجدد موتورها به گونهای که به ژنراتور تبدیل شوند، انجام میشود. Al Krug، با اشاره به ترمز لوکوموتیو دیزل-الکتریکی در پاسخ به یک سوال در یک گروه خبر، آن را این گونه بیان کرد: ترمزهای دینامیکی از نظر اساسی با ترمزهای بادی لوکوموتیو فرقی ندارند. هر دو سیستم انرژی قطار متحرک را به گرما تبدیل میکنند و سپس آن گرما را دور میاندازند. اگر ترمزهای بادی لوکوموتیو را به کار بگیرید، کفه ترمز علیه سطح چرخ فشار داده میشود و اصطکاک ناشی از آن گرما تولید میکند. انرژی مورد نیاز برای تولید این قدرت گرما باعث میشود که لوکوموتیو حرکت کردن را سخت کند. قدرت گرما با تابش از کفه ترمز گرم و سطح چرخ گرم به اتمسفر اطراف دور انداخته میشود.
لوکوموتیو با ترمزهای هوایی فعال شده، به سختی حرکت میکند، اما همچنان به حرکت خود ادامه میدهد، به خصوص اگر نیرویی از پشت آن را هل دهد. این نیرو (که انرژی جنبشی نامیده میشود) از قطار در حال حرکت که لوکوموتیو را هل میدهد، تامین میشود.
مشکل استفاده از ترمزهای موتور به تنهایی این است که در نهایت (و در واقع به سرعت) لنتها و چرخها به شدت داغ میشوند. این حرارت به حدی زیاد است که ممکن است به آنها آسیب برساند.
دلیل این اتفاق این است که گرما با سرعتی بیشتر از سرعت دفع آن به محیط اطراف تولید میشود. به همین دلیل، ترمزهای دینامیکی برای انتقال گرما از لنتها و رینگ چرخها به شبکههای ترمز دینامیکی به کار میروند. این شبکهها مانند بخاری برقی حمام عمل میکنند و برای تحمل این میزان گرما طراحی شدهاند، البته به شرطی که فنهای خنککننده شبکه به طور فعال در حال کار باشند.
ترمزهای هوای قطار به همان روش ترمزهای هوایی لوکوموتیو عمل میکنند. آنها انرژی چرخشی قطار را به گرما تبدیل میکنند و آن را به محیط دفع میکنند.
اما هنگام استفاده از ترمزهای قطار، گرمای تولید شده در تمام طول قطار پخش میشود. این گرما بر روی (به عنوان مثال) 800 چرخ پخش میشود و نه فقط بر روی چرخهای لوکوموتیو. به همین دلیل، چرخهای قطار معمولاً به شدت داغ نمیشوند. آنها گرم یا حتی داغ میشوند، اما معمولاً به حدی داغ نمیشوند که باعث آسیب شوند.
با این حال، در شیبهای طولانی، انرژی مورد نیاز برای ترمز به قدری زیاد است که توانایی دفع گرمای همه چرخهای قطار را نیز از بین میبرد و باعث داغ شدن بیش از حد میشود. این دلیل اصلی استفاده از ترمزهای دینامیکی است، برای انتقال دفع گرما از چرخها به شبکههای ترمز دینامیکی.
به یاد داشته باشید که برای چرخاندن ژنراتور یک لوکوموتیو 3000 اسب بخاری، یک موتور دیزلی 3000 اسب بخاری لازم است. نیروگاههای برق تجاری برای چرخاندن ژنراتورهایی که برق منزل شما را تأمین میکنند، به صدها هزار اسب بخار نیرو نیاز دارند.
ژنراتورها هنگام تولید برق، به سختی میچرخند. دلیل این امر این است که شما هرگز چیزی را به صورت رایگان دریافت نمیکنید. اگر از یک ژنراتور انرژی میگیرید، باید حداقل انرژی برابر (و در واقع بیشتر از آن، زیرا هیچ چیز 100٪ کارآمد نیست) به آن وارد کنید.
در ترمزهای دینامیکی لوکوموتیو، موتورهای کشش به عنوان ژنراتور عمل میکنند. این بدان معنی است که موتورهای کشش به سختی میچرخند. چرخهای لوکوموتیو هستند که موتورهای کشش را میچرخانند. آنها به موتورهای کشش متصل هستند. این به معنای این است که چرخهای لوکوموتیو به سختی میچرخند. آنها در برابر چرخش مقاومت میکنند زیرا به موتورهای کشش متصل هستند که هنگام تولید برق، به سختی میچرخند، همانطور که هنگام ترمز دینامیکی این کار را انجام میدهند.
از آنجایی که چرخهای لوکوموتیو هنگام ترمز دینامیکی به سختی میچرخند، لوکوموتیو به سختی حرکت میکند یا به عبارت دیگر، در برابر حرکت مقاومت میکند، درست مانند زمانی که ترمزهای هوایی فعال شده و باعث میشوند که چرخها به سختی بچرخند.
انرژی لازم برای هل دادن این لوکوموتیو “به سختی قابل حرکت” از قطار در حال حرکت تامین میشود. این باعث میشود که انرژی از قطار در حال حرکت گرفته شود و آن را کند کند.
توجه داشته باشید که ترمزهای دینامیکی در قطارهای برقی چند واحدی نیز استفاده میشود. در این طرحها، ترکیب دقیق با ترمز هوایی برای حفظ یک پروفایل ترمز صاف مورد نیاز است.
کنترل الکترونیکی برای اطمینان از تطابق تلاش ترمز مورد نیاز توسط کنترل کننده ترمز با تلاش ترمز حاصل شده توسط قطار، به کار میرود. اولویت به ترمز دینامیکی داده میشود تا از سایش لنتها یا بالشتکها جلوگیری شود و در صورت لزوم برای رسیدن به نرخ ترمز مورد نیاز، ترمز هوایی اضافه میشود.
ترمز دینامیکی را میتوان در راه آهنهای برقی برای تبدیل انرژی قطار به انرژی قابل استفاده با منحرف کردن جریان ترمز به ریل جریان یا خط بالایی استفاده کرد. این ترمز بازساختی نامیده میشود. این روش به همان روش ترمزهای مقاومتی عمل میکند، اما انرژی میتواند توسط سایر قطارهایی که به برق نیاز دارند، استفاده شود.
انرژی تولید شده توسط یک قطار در حال ترمز ممکن است توسط خط اگر قطار دیگری برق مصرف نکند، پذیرفته نشود، بنابراین قطارهای مجهز به ترمز بازساختی معمولاً دارای شبکههای مقاومتی نیز هستند تا انرژی اضافی را جذب کنند. تعادل بین جریان بازساختی و جریان مقاومتی نیز به صورت الکترونیکی کنترل میشود.
دستگاه EOT (پایان قطار)
در انتهای قطارهای باری ایالات متحده نصب میشود. این دستگاه زمانی که راننده درخواست ترمز اضطراری میدهد، یک شیر در لوله ترمز را باز میکند. یک واحد کابین دارای یک سوئیچ پوشیده شده است که راننده با فعال کردن آن، سیگنال رادیویی به EOT ارسال میکند. کدگذاری دیجیتال دوطرفه تضمین میکند که تنها لوکوموتیو قطار خاص قادر به فعال کردن شیر است. این دستگاه با باتری کار میکند و نور قرمز انتهای قطار را نیز تامین میکند. این سیستم در راه آهن ایالات متحده الزامی قانونی است و طی چند سال گذشته بعد از بروز حوادثی که کوپلینگهای زاويهای بین واگنها به طور عمدی یا سهوی بسته شده بودند (و باعث میشدند که این واگنها بدون ترمز از لوکوموتیو جدا شوند)، وضع شده است.
EOT ها همچنین با ارسال سیگنالی به کابین راننده هنگام تغییر فشار، نشان میدهند که لوله ترمز قطار کامل است.
سیستمهای ترمز اولیه
در ابتدا، تنها راه توقف قطار، اعمال ترمز روی چرخهای لوکوموتیو بود. یک بلوک چوبی روی رینگ چرخ اعمال میشد. راننده با فعال کردن یک اهرم، ترمز را فعال میکرد. در صورت نیاز به نیروی ترمز بیشتر، راننده موتور را نیز معکوس میکرد. با این حال، به زودی مشخص شد که این امر برای توقف قطار در فاصله مناسب کافی نیست و به هر حال، معکوس شدن چرخها باعث آسیب به رینگ چرخها میشد. بنابراین، ترمز به واگنهای مختلف در قطار اضافه شد. ترمز توسط یک اهرم یا پیچ تنظیم، به صورت دستی عمل میکرد، بنابراین یک نفر برای سوار شدن به هر یک از این “واگنهای ترمز” که نامیده میشد، تعیین شد. با سنگینتر و سریعتر شدن قطارها، به نیروی ترمز بیشتری نیاز بود و واگنهای ترمز بیشتری اضافه شدند.
معایب اصلی سیستم ترمز دستی این بود که به کارکنان اضافی در طول قطار نیاز داشت و در حین ترمز هماهنگی کمی وجود داشت. راننده از موتور
برای سوت زدن برای ترمز و برای سیگنال توقف استفاده میکرد.
ترمز الکتروپنوماتیک
ترمز بادی سنتی در دستان راننده ماهر به خوبی کار میکند، اما تعدادی نقطه ضعف دارد. سیستم کنترل آن به تغییرات فشار لوله ترمز برای کنترل اعمال و رها کردن ترمزها متکی است. این بدان معناست که یک فرمان توسط راننده برای تغییر فشار ابتدا توسط قسمت جلوی قطار و سپس به تدریج توسط بقیه قطار تا رسیدن به انتها احساس میشود. این میتواند در قطار طولانی اگر با دقت انجام نشود، به ویژه در حین رها شدن که وسایل نقلیه در حال رها شدن در جلو میتوانند روی وسایل نقلیه عقبتر که هنوز ترمز آنها اعمال شده است، کشش ایجاد کنند، دردسر ایجاد کند.
لوله ترمز همچنین برای شارژ مجدد مخازن هوا در هر وسیله نقلیه استفاده میشود که یک فرآیند کند در قطار طولانی است. باید قبل از اعمال متوالی زمان لازم برای شارژ مخازن وجود داشته باشد. در نهایت، ترمز بادی اتوماتیک هیچ قابلیت رها شدن جزئی ندارد. به محض اینکه راننده رها شدن را درخواست کند، اتفاق میافتد و ترمزها فقط میتوانند دوباره اعمال شوند وقتی فشار مخزن به مقدار بالاتر از فشار سیلندر ترمز شارژ شود.
آنچه سالها پیش شناخته شد این بود که کنترل الکتریکی میتواند بر این مشکلات غلبه کند. از اوایل دهه 1900، زمانی که کنترل الکتریکی ترمزها در متروی نیویورک آزمایش شد، سیستمها و راهحلهای مختلفی امتحان شده است.
اکثر سیستمهای ترمز الکتروپنوماتیک طوری طراحی شدهاند که میتوان آنها را به سیستم ترمز بادی سنتی اضافه کرد تا پاسخهای سریعتری به دستورات ترمز راننده امکان پذیر شود. به عنوان مثال، در نسخه ساده مورد استفاده در قطارهای پرسرعت انگلستان، هر انتهای قطار دارای یک شیر الکتریکی است. هنگامی که درخواست ترمز از یک انتها میشود، شیر لوله ترمز را در انتهای دیگر باز میکند تا هر دو انتها به طور همزمان هوا را تخلیه کنند. یک نسخه ساده از این، به نام EOT (دستگاه پایان قطار) در قطارهای باری ایالات متحده برای ترمز اضطراری استفاده میشود.
سیستم ترمز الکترو-پنوماتیک (E-P)
در دهه 1920، یک سیستم پیشرفته در چندین قطار واحد در بریتانیا آزمایش شد که شامل یک سیستم با شیرهای کنترل شده الکتریکی در هر واگن بود که وظیفه اعمال و رهاسازی ترمز را بر عهده داشتند. این سیستم در اوایل قرن بیستم برای قطارهای حمل و نقل سریع در ایالات متحده طراحی شد تا تأخیر طبیعی ناشی از انتشار ترمز هوای خالص را حل کند و به سرعت در اروپا به کار گرفته شد. معمولا کنترل الکتریکی به عنوان یک سیستم مکمل و اضافی بر روی ترمز هوای اتوماتیک کار می کند، اما سیستم های جدیدتر شامل یک کنترل الکتریکی fail-safe هستند که نیازی به لوله ترمز جداگانه را حذف میکند. سیستم های E-P دیجیتال و آنالوگ را بررسی کنید.
یک سیستم ترمز E-P اساسی که برای یک قطار واحد چندگانه استفاده می شود، شامل یک “شیر نگهدارنده” و “شیر کاربرد” با عملکرد الکتریکی در هر واگن و سیم های کنترلی که در طول قطار اجرا می شوند، می باشد. مخزن اصلی نیز از طریق یک لوله مخزن اصلی به هر واگن در قطار متصل می شود. اغلب بیش از یک مخزن اصلی وجود دارد. معمولاً هر واگن دارای یک “مخزن ترمز E-P” نیز می باشد.
ترمز E-P مستقل از ترمز هوا عمل می کند. این سیستم از هوای مخزن اصلی به جای هوای لوله ترمز استفاده می کند و ترمز هوا و شیرهای سه قلو در حالت آزاد نگه داشته می شوند. ترمز E-P از همان شیر ترمز راننده به عنوان ترمز هوا کنترل می شود، اما از موقعیت های جدیدی برای اعمال و رهاسازی ترمز E-P استفاده می کند. اتصالات الکتریکی متصل به شیر ترمز راننده، دستوراتی را در طول قطار به شیرهای نگهدارنده و کاربردی در هر واگن می فرستند.
برای اعمال ترمز، راننده “Application” را انتخاب می کند که باعث می شود همه شیرهای نگهدارنده و کاربردی تحریک شوند. شیر نگهدارنده خروجی سیلندر ترمز را مسدود می کند و شیر کاربردی باز می شود تا هوای مخزن اصلی وارد سیلندر ترمز شود. ترمزها اعمال می شوند. انتخاب “Release” شیرها را غیرفعال می کند، شیر کاربردی را می بندد و اتصال لوله مخزن اصلی را قطع می کند و شیر نگهدارنده را باز می کند تا هوای سیلندر ترمز تخلیه شود.
مزیت سیستم E-P این است که به واکنش فوری در همه واگن ها در یک زمان اجازه می دهد و به اعمال و رهاسازی کوچک و تدریجی اجازه می دهد. این امر باعث توقف دقیق و سریع می شود که به ویژه در عملیات حومه ای و حمل و نقل سریع مهم است.
ترمزهای E-P به طور معمول در قطارهای باری استفاده نمی شوند زیرا تنوع واگن ها و هزینه تبدیل زیاد است. همچنین، ارسال سیگنال الکتریکی با ولتاژ کم در طول یک قطار بسیار طولانی دشوار است. کنترل رادیویی پیشنهاد شده است، همانطور که نصب باتری در هر واگن نیز پیشنهاد شده است. برخی از سیستم های E-P آزمایشی در حال آزمایش در ایالات متحده هستند تا تلاش برای بهبود کنترل ترمز صورت بگیرد. با این حال، آزمون واقعی، تمایل شرکت های راه آهن برای صرف زمان و پول برای انجام تبدیل ها خواهد بود.
اهرم خالی / بار
یک دستگاه برای تغییر ترمز در واگن های باری به طوری که ترمز با توجه به وزن وسیله نقلیه تنظیم شود. این دستگاه به طور معمول، اهرمی در کنار واگن دارد که دو موقعیت “خالی” و “بارگیری” دارد. تغییر موقعیت اهرم، تنظیمات ترمز را تنظیم می کند تا نیروی ترمز برای جبران وضعیت خالی یا بارگیری وسیله نقلیه تنظیم شود.
مخزن Equalising
مخزن هوایی که در سیستم های ترمز هوایی استفاده می شود تا به راننده انعطاف پذیری بیشتر در شیر کنترل ترمز و ایجاد یک بالشتک برای کنترل لوله ترمز بین شیر ترمز دستی راننده و لوله ترمز را ارائه دهد.
Exhauster
یک پمپ، معمولاً با نیروی الکتریکی، که هوا را از لوله ترمز قطاری که به ترمز خلاء مجهز است، خارج می کند. معادل کمپرسور در سیستم ترمز هوا. همان عملکردی را که Ejector در یک لوکوموتیو بخار انجام می دهد، انجام می دهد. Exhausterها معمولاً طوری طراحی شده اند که با دو سرعت کار کنند – سرعت آهسته برای حفظ خلاء در برابر نشت های کوچک و از دست دادن در طول لوله ترمز و سرعت بالا برای رهاسازی ترمز بعد از اعمال آنها.
شیر تغذیه (Feed Valve)
این شیر، یک شیر تنظیم فشار در کابین راننده است که فشار لوله ترمز را در حین حرکت قطار با رها بودن ترمز، در سطح ثابتی نگه میدارد. در برخی راه آهن ها، به ویژه در آمریکا، خدمه مجاز به تنظیم این شیر هستند.
صافی (Flats)
صافی، یک نقطه آسیب دیده در آج لاستیک چرخ است که به دلیل قفل شدن و لغزش چرخ در حین ترمز ایجاد میشود.
لغزش چرخ در اثر کاهش چسبندگی بین چرخ و ریل اتفاق میافتد و باعث افزایش فاصله ترمز لازم برای توقف قطار در یک ترمز معین میشود.
صافی ها هنگام شروع مجدد حرکت قطار به صورت صدای تق تق شنیده میشوند و تا زمانی که آج چرخ ها در کارگاه مجددا شکل داده شوند، این صدا ادامه خواهد داشت.
صافی های شدید خطرناک هستند، زیرا ممکن است باعث خروج قطار از ریل در نقاط خاص شده و باعث خارج شدن زودهنگام قطار از سرویس شوند.
مشکل صافی ها با سبکتر شدن واگنهای مسافری، به ویژه قطارهای چند واحدی، بدتر شده است، زیرا وزن چسبندگی (وزن بارگیری که روی ریل وارد میشود) کاهش پیدا میکند.
مشکلات دیگری نیز با گرایش به سمت ترمزهای دیسکی به جای ترمزهای آجدار (ترمز لنت روی چرخ) به وجود آمده است.
حداقل با ترمز آجدار، عمل اصطکاک بلوک روی چرخ، اثر شستشو روی سطح چرخ را داشت و به تمیز نگه داشتن سطح کمک میکرد.
در بسیاری از کشورها که فصل ریزش برگ وجود دارد، اثر برگ های له شده روی ریل ها، مشکلات قابل توجهی در زمینه چسبندگی ایجاد کرده است.
برخی خطوط مجبور به اعمال محدودیتهای موقت سرعت شدهاند و در لندن، انگلستان، یک برنامه زمانی ویژه برای ریزش برگ در یک خط به کار گرفته شده است که در آن زمانها برای جبران زمان طولانیتر ترمز در ایستگاهها افزایش داده شده است.
دنده ترمز پایه (Foundation Brake Gear)
این اصطلاح به تجهیزات ترمز اشاره میکند که نیروهای ترمز را به چرخهای یک وسیله نقلیه با یک یا دو سیلندر ترمز توزیع میکند.
ترمز اصطکاکی (Friction Brake)
رایج ترین نوع ترمز مورد استفاده در قطارها، با تبدیل انرژی جنبشی قطار متحرک به گرما، این انرژی را از بین میبرد.
گرما از طریق اصطکاک بین لنت ترمز و دیسک ترمز یا بین بلوک و آج چرخ در حین ترمز ایجاد میشود.
رها سازی تدریجی (Graduated Release)
یکی از معایب سیستم ترمز هوایی پایه این است که هیچ راهی برای رهاسازی تدریجی ترمز وجود ندارد.
برای رهاسازی ترمز، راننده با استفاده از “شیر ترمز راننده” لوله ترمز را مجددا شارژ میکند.
هنگامی که فشار هوا در لوله ترمز شروع به افزایش میکند، شیرهای سه راهه این افزایش فشار را تشخیص داده و به موقعیت رهاسازی حرکت میکنند و هوای سیلندر ترمز را تخلیه میکنند.
ترمز دستی (Handbrake)
امروزه مترادف با ترمز پارکینگ است، اما در اصل یک ترمز برای وسیله نقلیه بود که توسط عمل دستی روی یک چرخ یا اهرم روی وسیله نقلیه اعمال میشد.
شلنگ (Hose)
سیستمهای ترمز و سایر سیستمها روی قطار از هوای فشرده هم به عنوان منبع انرژی و هم به عنوان واسطه کنترل استفاده میکنند.
اتصالات بین واگنها از طریق لولههای انعطافپذیر انجام میشود که معمولا به عنوان شلنگ شناخته میشوند.
شلنگها معمولا به شیرهای جداکننده مجهز هستند تا هنگام جداسازی واگنها، منبع تغذیه را قطع کنند و شلنگ را تخلیه کنند.
جداسازی (Isolation)
در شرایط مختلف، لازم است بخشهایی از یا کل سیستم ترمز را جدا کنیم.
برای این منظور، شیرهای جداکننده در مکانهای مناسب قرار میگیرند.
آشکارترین شیرهای جداکننده به نام شیرهای زاویه دار شناخته میشوند و برای جدا کردن پنوماتیکی واگنها هنگام جداسازی از هم استفاده میشوند.
یک شیر جداکننده دیگر در لوله اتصال مخزن اصلی به شیر ترمز راننده وجود دارد.
اطمینان از بسته بودن این شیر در هر لوکوموتیوی که کنترل ترمز در آن استفاده نمیشود، بسیار مهم است تا هوا هنگام تلاش راننده برای ترمز از موقعیت رانندگی دیگر، وارد لوله ترمز نشود.
در واگنهایی که به ترمز الکتریکی-پنوماتیکی مجهز هستند، معمولا اجازه داده میشود تا تجهیزات از لحاظ پنوماتیکی جدا شوند تا بتوان از ترمز هوا به جای آن استفاده کرد.
شیرهای جداکننده مختلفی با سوراخ های تخلیه نصب شده اند تا به تخلیه مخازن برای کار ایمن روی تجهیزات یا تخلیه آب از مخازن که از طریق میعان ایجاد می شود، کمک کنند.
مخزن اصلی (Main Reservoir)
یک مخزن ذخیره هوای فشرده که در قطار برای تامین سیستمهای پنوماتیکی از جمله ترمزها قرار دارد.
لوله مخزن اصلی
لوله هوا در قطارهای چند واحدی که برای تامین هوای تجهیزات پنوماتیک در طول قطار، مانند درها، ترمزها و سایر موارد استفاده میشود، تعبیه شده است. این لوله به تمامی مخازن اصلی قطار متصل میشود و به عنوان منبع هوای مورد نیاز برای سیستمهای پنوماتیک عمل میکند. اتصال بین واگنها با شیلنگهای انعطاف پذیر انجام میشود. در حالت عادی، هر واگن در دو طرف لوله مخزن اصلی، شیرهای جدا کنندهای دارد که اجازه میدهد شیلنگها بدون افت فشار لوله مخزن اصلی از هم جدا شوند.
سیستمهای یک لوله / دو لوله
از معایب اصلی سیستم ترمز قطار که از یک لوله هوا برای کنترل ترمز استفاده میکند، زمان انتشار است. به عبارت دیگر، زمان لازم برای انتشار تغییر فشار به تمامی واگنها. هرچه طول قطار بیشتر باشد، این زمان نیز بیشتر خواهد بود. برخی از قطارهای باری طولانی در ایالات متحده ممکن است تا 15 دقیقه زمان لازم داشته باشند تا سیستم ترمز کاملاً خالی از هوا را دوباره شارژ کنند. حتی در یک قطار کوتاه با سیستم ترمز کاملاً شارژ، چند ثانیه طول میکشد تا واگن عقب به تغییرات فشار لوله ترمز پاسخ دهد.
برای کاهش زمان شارژ و رها شدن سریعتر ترمز، میتوان از یک لوله دوم استفاده کرد. این لوله دوم، لوله مخزن اصلی نامیده میشود و مستقیماً از کمپرسور شارژ میشود. این لوله همیشه با فشار کامل، بدون توجه به وضعیت فشار لوله ترمز، نگهداری میشود. هنگامی که رها شدن ترمز انتخاب میشود، توزیعکنندهها در هر واگن از هوای مخزن اصلی برای شارژ مجدد مخازن کمکی به جای استفاده از هوای لوله ترمز در سیستم یک لوله، استفاده میکنند. در حین اعمال ترمز، برخی از سیستمها از هوای مخزن اصلی برای سرعت بخشیدن به عملیات به سیلندرهای ترمز اضافه میکنند.
سیستم دو لوله همچنین در برخی از سیستمهای ترمز الکترو-پنوماتیکی به کار میرود.
کنترل P-Wire
فرم کوتاه “کنترل ترمز پهنای پالس” (Pulse Width Modulation). یک نوع کنترل ترمز الکترو-پنوماتیکی.
ترمز پارکینگ
ابزاری که با آن میتوان یک وسیله نقلیه بدون سرنشین یا بدون نیروی محرکه را در برابر حرکت ناخواسته، ایمن کرد. معمولا شامل یک ترمز اصطکاکی با عمل دستی است که به روی سطح لاستیک چرخ یا دیسک اعمال میشود. برخی از توسعههای اخیر شامل ترمز پارکینگ فنری است که با فشار هوای ترمز رها میشود، و سیستمهای پنوماتیکی.
ترمزهای قفل شده
اصطلاحی که در دوران حمل و نقل باری با استفاده از واگنهای باری که برخی یا تمام آنها ترمز پیوسته نداشتند و فقط ترمز دستی داشتند، استفاده میشد. ترمز دستی با یک اهرم در خارج از واگن عمل میکرد و در وضعیت اعمال، با یک پین در سوراخی، قفل میشد. قطارهای باری که قصد داشتند از یک شیب پایین بیایند، متوقف میشدند و نگهبان برخی از واگنها را با “ترمزهای قفل شده” کنترل میکرد. در انتهای شیب، قطار دوباره متوقف میشد و ترمزها به صورت دستی رها میشدند.
نرخ انتشار
نرخ تغییرات فشار هوا که توسط عمل شیر ترمز راننده در لوله ترمز آغاز میشود و در طول لوله ترمز حرکت میکند. به دلیل اینکه زمان لازم است تا کاهش (یا افزایش) فشار در طول لوله ترمز حرکت کند، ترمز در زمانهای مختلف در واگنهای مختلف اعمال (یا رها) میشود. این امر بر کنترل قطار تأثیر میگذارد و میتواند باعث فشردگی یا کشش واگنها شده و فشار اضافی به کوپلینگها، به ویژه در قطارهای طولانی و سنگین، وارد کند. راننده یک قطار باری سنگین باید مهارت لازم را داشته باشد تا اطمینان حاصل کند که عمل ترمز باعث جدا شدن یا حتی خروج از ریل قطار نمیشود.
ترمز بازیافتی
سیستم ترمز مورد استفاده در لوکوموتیوها و قطارهای مجهز به موتورهای کششی الکتریکی که موتورها به ژنراتور تبدیل میشوند و جریان تولید شده به خطوط هوایی یا ریل سوم برای استفاده توسط قطارهای دیگر یا بازگشت به تأمینکننده، تغذیه میشود.
نگهدارنده (Retainer)
یک شیر دستی که روی بسیاری از واگنهای باری در آمریکا نصب شده است تا فشار هوا در سیلندرهای ترمز را حتی بعد از آزاد شدن ترمز توسط راننده، در حد حداقل نگهداری کند. معمولاً وقتی ترمزها آزاد میشوند، تمام هوای موجود در سیلندرهای ترمز به طور کامل تخلیه میشود. با تنظیم شیر نگهدارنده، مقداری از فشار هوا حفظ میشود (از این رو نام نگهدارنده).
برای مثال، اگر این شیر روی 10 psi تنظیم شده باشد، فشار داخل سیلندرهای ترمز تا زمانی که نگهدارنده مجدد تنظیم شود یا هوا به آرامی نشت کند، کمتر از 10 psi نخواهد شد. معمولاً چند واگن در انتهای قطار توسط راهنما (کنترل کننده) دارای نگهدارنده های تنظیم شده هستند. کتابچه های قوانین تعداد نگهدارنده های قابل تنظیم قبل از شروع به حرکت نزولی را مشخص میکنند.
دو نوع شیر نگهدارنده وجود دارد: سه حالته و چهار حالته. حالتهای عملیاتی این شیرها به شرح زیر است:
- EX-Exhaust: حالت عادی، هوا را حفظ نمی کند.
- HP-High Pressure: فشار بالا، 20psi هوا را حفظ میکند.
- SD-Slow Direct Exhaust: هوا را حفظ نمی کند، اما هوا را کندتر از حالت عادی تخلیه میکند.
- LP-Low Pressure: فشار پایین، 10psi هوا را حفظ میکند، فقط در شیر نگهدارنده چهار حالته موجود است.
اگر در یک شیب توقف میکنید و برای شارژ مجدد سیستم نیاز به آزاد کردن ترمزهای هوا دارید، قبل از آزاد کردن ترمزهای هوا باید تعداد کافی ترمز دستی را برای نگه داشتن قطار فعال کنید، به خصوص اگر از توانایی ترمز لوکوموتیو برای نگه داشتن قطار در شیب مطمئن نیستید. ممکن است در شرایط خاص، نیاز باشد که همه ترمزهای دستی قطار فعال شوند. بعد از تنظیم ترمزهای دستی، میتوانید ترمزهای هوا را آزاد کرده و سیستم را شارژ کنید.
اگر سعی کنید فقط از ترمز لوکوموتیو برای نگه داشتن قطار در شیب استفاده کنید و به اندازه کافی قوی نباشند، ممکن است هوای کافی برای متوقف کردن قطار مجدد نداشته باشید.
ترمز رئوستاتیک (Rheostatic Braking)
این نوع ترمز در لوکوموتیوها و قطارهایی که با موتورهای کشش الکتریکی تجهیز شدهاند، استفاده میشود. در این سیستم، موتورها به عنوان ژنراتور عمل میکنند و جریان الکتریکی تولید شده به شبکههای مقاومت داخلی منتقل میشود. این انرژی الکتریکی به گرما تبدیل شده و در شبکههای مقاومت تلف میشود. بعضی از این شبکهها برای خنک شدن سریع، به تهویه اجباری نیاز دارند. ترمز رئوستاتیک برای لوکوموتیوهای دیزل-الکتریکی که قطارهای سنگین باری را در شیبهای طولانی به پایین میکشند، بسیار مفید است.
شیر ترمز خود تنظیم (Self-Lapping Brake Valve)
نوعی شیر ترمز راننده که در آن موقعیت دستگیره عمل کننده شیر بین “ترمز خاموش” و “کاربرد کامل” میزان یا سطح فشار ترمز را تعیین میکند. این نوع شیر ترمز را میتوان در برخی از قطارهای مجهز به ترمز هوا یا ترمز E-P مشاهده کرد.
تنظیم کننده بازی (Slack Adjuster)
اکثر وسایل نقلیه ریلی مدرن دارای سیلندرهای ترمز مجهز به تنظیم کننده بازی هستند. تنظیم کننده بازی به طور خودکار برای پوشیدگی لنت یا بلوک ترمز در حین ترمزگیری جبران میکند. این سیستم معمولاً با نوعی سیستم قرقره که به طور داخلی یا به عنوان بخشی از مجموعه سیلندر ترمز نصب میشود، کار میکند.
کنترل لغزش/سر خوردن (Slip/Slide Control)
یکی از مهمترین عوامل در عملکرد قطار، رابط بین چرخ و ریل است. این رابط به چسبندگی بین سطح فولادی آج چرخ و سطح فولادی سر ریل وابسته است. این رابطه به عنوان ضریب اصطکاک تعریف میشود. در یک روز خشک، این ضریب حدود 0.3 است، در یک روز مرطوب 0.2 با ریلهای تمیز است.
برای ترمزگیری عادی، ضریب 0.1 مجاز است و 50% آن به عنوان حاشیه ایمنی برای جلوگیری از عبور از حد مجاز اضافه میشود. مقادیر کمتر از 0.05 در شرایطی رخ میدهد که سر ریل توسط برگ یا یخ آلوده شده است.
اعداد ضریب اصطکاک به شرایطی مربوط میشوند که هیچ لغزشی بین چرخ و ریل وجود ندارد. آزمایشها نشان داده است که اگر چرخها در حین ترمزگیری بلغزند، فاصله ترمزگیری به طور قابل توجهی افزایش مییابد. برای راننده هیچ چیز بدتر از این نیست که ترمز را فشار دهد و سپس ببیند که سرعتسنج به طور ناگهانی به صفر میرسد. او میداند که در جای درست متوقف نخواهد شد. همچنین به چرخ آسیب میرسد، که به آن صافی (flats) میگویند.
تشخیص
برای کاهش احتمال ترمز بیش از حد، بسیاری از لوکوموتیو ها و قطارهای متعدد به سیستم های کنترل لغزش/سر خوردن چرخ مجهز شده اند. متداول ترین این سیستم ها مانند سیستم ABS (سیستم ترمز اتوماتیک) در خودروها عمل می کند. سیستم های ریلی معمولاً چرخش هر محور را کنترل می کنند و سرعت چرخش را بین جفت محور ها مقایسه می کنند. اگر در حین ترمز، تفاوت بین دو محور مشاهده شود، ترمز روی آن محور ها آزاد می شود تا سرعت ها یکسان شوند و سپس ترمز دوباره اعمال می شود. تمام این مراحل به طور خودکار انجام می شود. سیستم های مدرن همچنین شتاب بیش از حد یک محور را تشخیص می دهند.
نوع دیگری از تشخیص لغزش/سر خوردن از تکنیک های رادار Doppler استفاده می کند. این سیستم سرعت زمینی لوکوموتیو را در مقابل چرخش هر مجموعه چرخ اندازه گیری می کند و از تشخیص تفاوت برای تنظیم سیستم های کنترل استفاده می کند.
عملکرد
هدف از سیستم محافظت از لغزش چرخ، کاهش آسیب به چرخ ها است. اگر کسی بگوید که این سیستم اجازه می دهد تا قطار در فاصله ترمز عادی برای یک درجه مشخص از کاربرد، به طور ایمن متوقف شود، اشتباه می کند. کنترل لغزش/سر خوردن می تواند ترمز را در حدود 10 تا 20 درصد از بهترین چسبندگی موجود تنظیم کند. با این حال، در عمل، تأثیر شرایط بد ریل فاصله ترمز واقعی را بیش از آنچه که به طور معمول با شرایط ریل خوب لازم است، طولانی تر می کند. برای راننده، این باعث می شود که فاصله ترمز او طولانی تر شود، زیرا او معمولاً بر اساس موقعیت ترمز می گیرد نه بر اساس سرعت.
یک بخش از خط که راننده از آن عبور می کند، اغلب به او اجازه می دهد که در طول زمان تعیین کند که بهترین نقطه برای شروع ترمز به منظور توقف در یک نقطه مانند ایستگاه در یک موقعیت خاص، با استفاده از یک نقطه عطف (مثل درخت، پست علامت، پل یا چیز مشابه) کجاست. این فرض می کند که سرعت قطار هر بار که از این نقطه عبور می کند، یکسان است.
مفهوم نظری برای کنترل لغزش/سر خوردن فقط در صورتی معتبر است که راننده از قبل بداند که چسبندگی ریل چرخ کاهش یافته و در پیش از نقطه شروع ترمز معمول، ترمز را به طور عادی اعمال کند. به دلیل چسبندگی کاهش یافته، اعمال عادی سیستم کنترل لغزش چرخ را فعال می کند و به جای توقف کوتاه تر از موقعیت صحیح (همانطور که در ریل خشک انجام می داد)، قطار تحت کنترل سیستم محافظت از لغزش چرخ در موقعیت صحیح توقف خواهد کرد.
ATO
کنترل لغزش چرخ در هنگام استفاده در سیستم عملکرد قطار اتوماتیک (ATO) محدودیت های بیشتری دارد. در خطوط حومه شهری، متروها و زیرزمینی ها، که بسیاری از آنها از سیستم های ATO استفاده می کنند، ترمز سریع برای کاهش فاصله زمان لازم برای عبور قطارها (headway) ضروری است و سیستم کنترل قطار به گونه ای طراحی شده است که این کار را انجام دهد. برای اینکه لغزش چرخ به طور خودکار کنترل شود و فاصله ترمز ایمن رعایت شود، نیاز به سیستم های تشخیص بسیار پیچیده برای هشدار به ATO در مورد چسبندگی ضعیف است. چند سال پیش، یک حادثه در سیستم مترو واشنگتن به دلیل سر خوردن قطار روی ریل های یخی در حین ترمز به سمت یک ایستگاه، عدم توقف در فاصله صحیح و برخورد به یک قطار پارک شده در انتهای ایستگاه، اتفاق افتاد. اکثر سیستم های ATO که در خطوط باز استفاده می شوند، حاشیه های اضافی را در کنترل ترمز برای جبران چسبندگی ضعیف در نظر می گیرند.
در بسیاری از موارد، کنترل لغزش چرخ با کنترل سر خوردن چرخ ترکیب می شود. سر خوردن چرخ در هنگام شتاب رخ می دهد و بنابراین بخشی از سیستم ترمز نیست. با این حال، با کنترل خزش به طور قابل توجهی پیشرفت کرده است و شروع به کار با حداقل آسیب به تجهیزات ممکن است.
ترمز پارکینگ با فنر اعمال شده
سیستمی برای اعمال اتوماتیک ترمز پارکینگ به یک وسیله نقلیه زمانی که فشار ترمز هوا اتوماتیک در دسترس نیست. ترمز پارکینگ به صورت دستی ممکن است توسط خدمه فراموش شود. فراموش کردن اعمال (یا به اندازه کافی اعمال نکردن) آنها هنگام توقف یک قطار یا فراموش کردن آزادسازی آنها قبل از حرکت یک قطار. دومی یک مشکل رایج است که باعث کشیده شدن چرخ ها و آسیب دیدن آنها توسط فرسودگی می شود. ترمز پارکینگ با فنر اعمال شده تلاش می کند تا این مشکلات را برطرف کند.
اصل عملکرد: این ترمز توسط فشار هوا نگه داشته می شود و با افت فشار، توسط فنر فعال می شود. این عملکرد در خلاف جهت ترمز هوا عمل می کند. همچنین سیستم های ترمز دستی با فنر قابل فعال شدن از راه دور وجود دارند که می توانند توسط یک دکمه در کابین راننده فعال شوند. دلیل نیاز به این پیچیدگی برای من مشخص نیست، اما برخی از ادارات راه آهن به آن اصرار دارند.
ترمز هوا مستقیم
یک ترمز ساده با هوای فشرده که تنها برای استفاده در لوکوموتیو طراحی شده است. این سیستم از یک منبع هوای فشرده (کمپرسور)، یک شیر ترمز راننده و اتصالات به سیلندرهای ترمز تشکیل شده است. برخلاف ترمزهای اتوماتیک قطار، هیچ ویژگی ایمنی خودکار در این سیستم وجود ندارد. شیر ترمز هوا مستقیم راننده معمولاً جدا از شیر ترمز قطار نصب شده و مستقل از آن عمل می کند. با این حال، استفاده از ترمز قطار باعث فعال شدن ترمزهای لوکوموتیو می شود، مگر اینکه راننده از یک ویژگی جداکننده خاص استفاده کند.
ترمز قطار
در اوایل قرن نوزدهم، تلاش های مختلفی برای دور شدن از ترمزهای دستی برای هر واگن و ایجاد یک سیستم ترمز برای کل قطار با یک نقطه کنترل انجام شد. یک طرح در سال ۱۸۴۰ از زنجیری استفاده می کرد که در طول قطار تا محل نگهبان در انتهای قطار امتداد داشت و به دور یک طبل پیچیده می شد. برای فعال شدن ترمز، طبل تا زمانی که به یک محور برخورد می کرد پایین می آمد و باعث چرخش آن و سفت شدن زنجیر می شد. اهرم هایی که به زنجیر متصل بودند، ترمزها را فعال می کردند. اما تغییرات این ایده همه از مشکل شکستگی و اثرات زنجیر ترمز ناشی از فشرده شدن کوپلینگ ها بین واگن ها رنج می بردند.
علاوه بر این، با توسعه راه آهن در اواسط قرن نوزدهم، چندین تصادف به دلیل جدا شدن قطار (جدا شدن واگن ها) یا عدم توقف کامل قطار رخ داد. گاهی اوقات، قطارهای جدا شده از شيب سرازیری به سمت پایین حرکت می کردند و با قطار بعدی برخورد می کردند یا قطارها از هم جدا می شدند و نیمه دوم پس از توقف نیمه اول توسط خدمه به دلیل متوجه شدن جدا شدن، به نیمه اول برخورد می کردند.
به نوعی حفاظت در برابر این مشکلات نیاز بود و ایده های مختلفی برای ایجاد ترمز در هر واگن (به اصطلاح ترمزهای پیوسته) و کنترل آنها از لوکوموتیو ارائه شد. روش های مختلفی از جمله طناب، زنجیر و لوله هایی که در طول قطار امتداد داشتند، امتحان شدند تا اینکه در سال ۱۸۷۵ در نیوآرک، لينکولنشاير در بریتانیا، مسابقه ای برای یافتن بهترین راه حل عملی برگزار شد.
خط قطار
در انگلیسی بریتانیایی، به هر کابل یا خطی گفته می شود که در طول یک قطار برای اهداف کنترل یا تامین برق امتداد دارد. اصطلاح خط قطار گاهی در ایالات متحده و در متروی لندن برای نشان دادن لوله ترمز به کار می رود.
ترمز لبه چرخ: نوع سنتی ترمز چرخ که از یک بلوک مواد اصطکاکی (که می تواند از چدن، چوب یا در حال حاضر مواد ترکیبی باشد) که از یک اهرم آویزان شده و توسط فشار هوا (در ترمز هوا) یا فشار اتمسفر در مورد ترمز خلاء، به لبه چرخ فشار داده می شود. اکنون سیستم ترجیحی ترمز دیسکی است که با جایگزینی ترمز لبه چرخ، یکی از دلایل سایش لبه چرخ ها را از بین می برد، اگرچه عمل سایش آن را نیز حذف می کند که به طور کلی خطر لغزش چرخ ها را کاهش می داد.
شیر سه قلو
شیر کنترل اصلی که روی هر واگن مجهز به ترمز هوا نصب می شود. به این نام خوانده می شود زیرا سه عملکرد دارد: فعال کردن ترمز، حفظ سطح ثابت ترمز و رها کردن و شارژ مجدد سیستم ترمز. همچنین سه اتصال نیز دارد: به لوله ترمز، به سیلندر ترمز و به مخزن کمکی.
نسخه های بعدی شیر سه راه اصلی، “عملکرد سریع” را در هنگام ترمز اضطراری یا تخلیه سریع هوا از لوله ترمز به کار می گرفتند. توسعه های اخیر منجر به جایگزینی شیرهای فلزی اصلی با دیافراگم های انعطاف پذیر و اضافه شدن ویژگی های اضافی مانند “رها کردن سریع”، “رها کردن تدریجی” و اتصال به مخازن اضطراری شده است.
عملکرد شیر سه قلو
شیر سه قلو با تشخیص تفاوت فشار هوا بین لوله ترمز، سیلندر ترمز و مخزن کمکی عمل میکند.
ترمز خلأ
این سیستم ترمز اتوماتیک با استفاده از فشار هوای اتمسفر روی یک خلأ از پیش ایجاد شده، ترمز هر وسیله نقلیه را فعال میکند. در حالت عادی، لوله ترمز توسط یک هواکش موتوری تخلیه میشود تا خلأ ایجاد شده و ترمز قطار آزاد شود.
میزان خلأ ایجاد شده در لوله ترمز با واحد “اینچ جیوه” اندازهگیری میشود و معمولا در سیستم کاملاً شارژ شده بین 21 تا 25 اینچ است. از آنجایی که در انگلستان، میزان خلأ به طور یکسان در همه سیستمها نبود، این موضوع در خدمات مشترک (قطارهای مشترک بین خطوط ریلی مختلف) مشکلاتی را ایجاد میکرد. برای مثال، گزارشهایی از این موضوع وجود دارد که لوکوموتیوهای خط آهن جنوبی نتوانستند ترمز قطارهای خط آهن بزرگ غربی را آزاد کنند، زیرا میزان خلأ در خط آهن بزرگ غربی بالاتر بود و لوکوموتیوهای خط آهن جنوبی نتوانستند خلأ کافی برای تعادل در سرتاسر قطار ایجاد کنند. آنها مجبور بودند که خلأ را به طور کامل از بین ببرند و دوباره شروع کنند، که باعث تاخیر در حرکت قطار میشد.
این سیستم نسبت به سیستم ترمز بادی معادل، تعداد شیر کمتری دارد، اما زمان پاسخ و مسافت ترمز برای یک وزن معین از قطار معمولا طولانیتر است – در بیشتر موارد بیش از 50 درصد.
برای سرعت بخشیدن به نرخ انتشار، در نسخههای بعدی، در هر وسیله نقلیه، “شیرهای شتاب دهنده” نصب شده است. به محض اینکه این شیرها کاهش سطح خلأ را تشخیص میدهند، هوا را به طور محلی به داخل لوله ترمز و سیلندر ترمز وارد میکنند و در نتیجه سرعت عمل را افزایش میدهند. به محض بازیابی فشار خلأ، این شیرها برای جلوگیری از ورود بیشتر هوا بسته میشوند.
یکی از مزایای بزرگ ترمز خلأ، امکان تنظیم تدریجی آزادسازی و همچنین اعمال ترمز است. شیر سه راهه ترمز بادی برای اعمال تدریجی طراحی شده بود، اما پس از قرار گرفتن در حالت آزادسازی، تا زمان بازگرداندن فشار هوا در مخزن کمکی، نمیتوانست آزادسازی را متوقف کند. سیستمهای ترمز بادی مدرن برای غلبه بر این مشکل و امکان تنظیم تدریجی آزادسازی طراحی شدهاند.
ترمز خلأ تا آنجا که به ترمز ریلی مربوط میشود، منسوخ شده است، اما هنوز توسط آن خطوط قدیمی مجهز در سرتاسر جهان که بر اساس شیوه بریتانیا ساخته شدهاند، استفاده میشود. به عنوان مثال، هنوز هم قطارهای برقی (EMU) با ترمز خلأ در آفریقای جنوبی در حال فعالیت هستند.
شیر بار متغیر
این شیر همچنین به عنوان “نگهدارنده” شناخته میشود. این شیر برای تغییر اعمال ترمز به طور جداگانه در هر وسیله نقلیه بسته به وزن آن، میتواند به صورت دستی یا اتوماتیک عمل کند. در نسخه دستی – که فقط در وسایل نقلیه باری استفاده میشود – یک اهرم در کنار واگن باید برای موقعیت مورد نظر تنظیم شود.
نسخههای اتوماتیک شیرهای بار متغیر اکنون اغلب استفاده میشوند. یک نسخه ساده توسط یک اهرم متصل بین شیر نصب شده روی قاب خودرو و قاب بوجی عمل میکند. با افزایش بار خودرو، اهرم افسردگی بدنه خودرو و شیر نسبت به بوجی را تشخیص میدهد و تنظیم شیر را به طور مستقیم متناسب با آن تنظیم میکند.
در وسایل نقلیه ای که دارای سیستم تعلیق بادی هستند، اهرم برای تنظیم یک شیر تنظیم کننده استفاده میشود که فشار هوا را در سیستم تعلیق تغییر میدهد تا بدنه وسیله نقلیه ، صرف نظر از بار، ارتفاع ثابتی را حفظ کند. تغییرات فشار هوا در تعلیق توسط یک شیر بار متغیر جداگانه تشخیص داده میشود و اعمال ترمز برای متناسب کردن با آن تنظیم میشود.
سیستم بار متغیر را همچنین میتوان برای تنظیم شتاب قطار به گونهای استفاده کرد که صرف نظر از بار، ثابت باشد.
ترمز وستکد
سیستم ترمز اختصاصی قطار که توسط شرکت وستینگهاوس در بریتانیا طراحی شده، از یک شیر رله 7 مرحله ای در هر واگن استفاده میکند که توسط سه سیم قطار کنترل میشود. این سیستم از یک سیستم کنترل دیجیتال بهره میبرد و یک سیم اضافی دور قطار نیز دارد که برای جایگزینی لوله ترمز و سیمهای کنترل که با برق فعال میشوند، طراحی شده است تا کنترل ترمز الکترو-پنوماتیکی را فراهم کند. این سیستم به گونه ای طراحی شده است که در صورت قطع سیگنال در سیم های قطار یا قطع منبع تغذیه، به طور خودکار ترمز اضطراری را فعال می کند و به این ترتیب، سیستم ایمنی در برابر خرابی است.
و اما سخن پایانی
سیستم ترمز هوا قطعا یکی از پایدارترین ویژگی های فناوری راه آهن است. این سیستم از زمان معرفی اولیه آن در سال ۱۸۶۹ تا به امروز دوام آورده است و در برخی مکان ها، هنوز هم تقریباً بدون تغییر از دوران ویکتوریایی باقی مانده است. اگرچه در طول زمان پیشرفت های زیادی در آن صورت گرفته است، اما هنوز هم مهارت لازم برای کنترل هر قطاری که به سیستم ترمز پنوماتیکی خالص مجهز است، تنها با ساعت ها تمرین مداوم و دقت در هر مرحله از عملیات به دست می آید. اغلب گفته می شود که راهاندازی یک قطار آسان است، اما توقف آن می تواند بسیار دشوار باشد.